Tips för att duka med servis

Om du trodde att porslinet var utdaterat så har du fel. Vill du ha en sådan där perfekt middagsbjudning där gästerna häpnas så fort de kliver in genom dörren? Då är dukningen A och O. Här får du tipsen du behöver för att få ditt porslin att skina på middagsbordet.

Några grundregler att tänka på

  • Börja med en vacker men diskret duk. Det ger ett städat och elegant intryck. Du kan köpa en till ett överkomligt pris i de flesta butiker.
  • Porslin gör sig bäst när det får ta för sig. Därför brukar man säga att du ska ”duka på höjden”. Med det menas att du med fördel kan använda olika tallrikar, höga glas och vaser som syns och ger intryck.

Håll ihop dukningen med en servis

Självklart ska du låta kreativiteten flöda, men börja med en stabil grund. Om du inte redan äger en porslinsservis kan det vara något att fundera på. Stor del av dukningen utgår nämligen från porslinet, medan det är enklare att variera bestick, dukar och blomsterarrangemang. En servis är en serie porslin som ofta finns med tallrikar i olika storlekar där motiv eller mönster går igen. Det finns många uppskattade, från färgglada julserviser till mer diskreta i sobra mönster och färger. Har du en bra servis kan du låta kreativiteten flöda över resten av dukningen.

Mitt tips är att satsa på en servis av hög kvalitet. Den kommer hålla länge och jag tycker även att du ska försöka använda den ofta. Har du en bra servis så har du en bra grund och nu kan du laborera med resten av dukningen. Börja med duken, ställ därefter ut tallrikarna i storleksordning med den största underst. Ställ fram vinglas samt glas för vatten. Lägg ut bestick i den ordning de ska användas med varmrättsbesticken närmst tallrikarna. Ta fram en kandelaber eller något annat trevligt som kan hålla levande ljus. Om du inte redan har något blomster hemma vill jag ge dig ett bra budgettips, köp murgröna i kruka och klipp av grenarna och slingra i mitten av bordet längs ljusstakarna.

Serviser av högsta kvalitet hittar du på https://www.fyrklovern.se/serviser