Så tar du hand om en bänkskiva i sten

Bänkskivor i sten är mycket hållbara och kräver inte mycket underhåll, men det finns ändå några saker att tänka på för den som vill hålla sin stenskiva i bra skick. Läs vidare nedan för några goda råd.

Hur du rengör bänkskivan från fläckar

En fuktad trasa är ofta fullt tillräckligt för rengöring och för att hålla bänkskivan ren och snygg. Ibland kan lite diskmedel löst i vatten vara nödvändigt. Bästa tipset är att använda rengöringsmedel som är vattenbaserade. De är bättre både för din egen hälsa och för miljön. För vissa stentyper måste man även vara försiktig med att använda syrliga medel. Det bör till exempel undvikas för marmor, medan granit och kompositsten är mindre känsliga.

Grundregeln är att det lönar sig att rengöra bänkskivan relativt omgående om den blir nedsmutsad. Om en stenskiva lämnas länge med en fläck, finns risken att den blir betydligt besvärligare att få bort. Skulle en fläck ha uppstått som är ovanlig svår att få bort, undvik att skrubba för hårt. Trådsvamp eller en nedsmutsad trasa med sandkorn kan leda till att stenytan skadas.

Ljusa stenskivor är känsligare än mörka

Föga överraskande har ljus sten lättare att få tydliga missfärgningar än mörk sten. Polerad sten brukar också vara mer resistent än slipad sten. Ett tips för en känslig stenskiva är att vara försiktig med ämnen som kan ge fläckar, till exempel rött vin, kaffe eller oljor. Skulle du spilla är det bäst att snabbt agera. Vid riktigt svåra fläckar går det att få professionell hjälp. Hur borttagningen bör göras beror mycket på vilket stenmaterial det handlar om och vilket ämne som orsakat fläcken.

Avslutningsvis bör du undvika att utsätta stenskivan för alltför stora påfrestningar. Kanterna är till exempel lite mer sårbara. Bänkskivor i sten är erkänt hållbara och tåliga, men ändå långtifrån oförstörbara för den som är oaktsam. Se också till att använda en ordentlig skärbräda och undvik att knivar eller andra verktyg skrapar på stenytan.